Tips bij keuzestress

Een de belangrijkste motto’s in ons bestaan: het leven bestaat uit het maken van keuzes!

Keuzes maken hoort bij het leven, je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. “Zal ik nog even blijven liggen?”, “Wat trek ik aan?”, “Zeg ik ja of zeg ik nee?”. Bij 95 procent van de keuzes die je maakt, sta je niet eens stil. De andere 5 procent aan keuzes kunnen je echter het gevoel geven dat je op een rotonde zit en maar geen afslag durft te nemen, omdat je bang bent de verkeerde richting in te gaan. Dit kan resulteren in keuzestress. Keuzestress is iets waar bijna iedereen weleens mee worstelt.

In dit blog deelt onze collega Rhoderique Meesters  zijn tips bij keuzestress.

Meestal gaat het dan niet om de ogenschijnlijke simpele keuzes zoals hierboven genoemd, maar over het maken van een keuze rondom studie of werk, of je woonsituatie. Hoe groter de consequenties zijn van je keuze, hoe moeilijker de beslissing vaak is vanwege de impact die het kan hebben.

Touwtjes in handen houden of loslaten?

Aan de ene kant geven keuzes een gevoel van vrijheid: jij hebt immers zelf de touwtjes in handen om je leven vorm te geven. Tegelijkertijd kan dit soms stress en angst opleveren, omdat je graag een keuze wil maken die goed uitpakt, die je rust zal geven én die door andere mensen wordt geaccepteerd.

Een keuze maken kan voelen als een keuze voor het leven, alsof het definitief is en je niet meer terug kunt. Dit is in de meeste gevallen niet waar. Keuzes zijn te herstellen, te hervormen of zelfs terug te nemen. Het is geen ramp als je er later achter komt dat die studie toch niet helemaal bij je aansluit zoals je eigenlijk had verwacht. Natuurlijk is dat jammer en mag je flink balen, maar probeer het als een leerproces te zien. Niemand weet vanaf zijn/haar geboorte al wat hij wil worden en niemand heeft een uitgestippeld plan voor zich liggen. Dat maakt het leven juist leuk en uitdagend.

Chill, want we moeten al zoveel!

FOMO, JOMO of studiekeuzestress?

Heb jij last van stress, FOMO of misschien wel JOMO (Joy of Missing Out), (studie)keuzestress of ben je bang om te falen? Onderstaand vijf herkenbare zaken als je last hebt van keuzestress, check eens bij jezelf:

  1. Keuzes maken kost soms veel tijd en geven een gestresst gevoel. Wat als… en ja maar… vragen daar ben jij een kei in. Je blijft maar denken, dubben en afwegen. Je zou bijna willen dat iemand anders de keuze voor je zou maken.
  2. Je hebt altijd het gevoel dat er een andere keuze is die beter bij jou past.Er zijn namelijk zoveel goede mogelijkheden dat je vaak het gevoel hebt dat je dingen misloopt. Blij zijn met je keuze? Hoe? Na het maken van een keuze blijf jij meestal twijfelen.
  3. Wat wil ik nu ècht? is een vraag die jij jezelf regelmatig vraagt. Door de hoeveelheid aan keuzemogelijkheden is er zoveel mogelijk dat je het moeilijk vindt om een richting voor jezelf te bepalen. Waar wil ik naartoe in het leven? Waar word ik nou gelukkig van? Waar ben ik goed in?
  4. Je vindt keuzes maken zo moeilijk, dat je soms dan maar helemaal geen keuze maakt.En hier baal je dan weer van, omdat geen keuze maken, eigenlijk ook een keuze is.
  5. Je hebt na het maken van een keuze het gevoel dat het onomkeerbaar is. Terwijl dat in veel gevallen niet het geval blijkt te zijn. Een studie kun je switchen, er zijn genoeg andere bijbanen. Als op jezelf wonen niet bevalt, kun je vast wel terug naar jouw ouders. En die vakantie? Die kan altijd nog.

Tips bij keuzestress

Om toch makkelijker om te kunnen gaan met het maken van keuzes zijn dit goede tips bij keuzestress die kunnen helpen en waarbij het mogelijk veel vrijheid, rust én tijd gaat opleveren!

Besef dat keuzes niet altijd definitief zijn. In veel gevallen is het mogelijk om terug te komen op je keuze en het te veranderen. Dus: geen reden tot paniek als het toch niet de juiste keuze blijkt te zijn!

Niemand weet wat de perfecte keuze is. Perfectie bestaat niet, iedere keuze heeft zijn voor- en nadelen. Vrijwel niemand weet vooraf wat het beste is, maar juist door gewoon te kiezen zul je dit vanzelf gaan ervaren.

Beperk je keuzes. Een van de belangrijkste tips bij keuzestress is de volgende. Als je nadenkt over wat je wilt, kun je – net zoals in de meeste webshops – een filter maken voor jezelf. Alle keuzes die daarbuiten vallen, vallen dus af. Op deze manier beperk je jouw keuzes waardoor kiezen ook makkelijker wordt.

Kies voor jezelf! Vind je het moeilijk om te kiezen omdat je niet weet wat het beste is óf omdat je anderen tevreden wilt houden? Als dat laatste het geval is, kies dan vaker voor jezelf. Precies dat wat jij wilt. Je zult merken hoe goed het je doet.

Geef jezelf een deadline. De knoop zal toch ooit moeten worden doorgehakt, niet dan? Om dit te realiseren kan het helpen om een deadline voor jezelf te stellen. De perfecte keuze bestaat niet en 100% zekerheid zul je niet krijgen. Hak de knoop door en zie wat er gebeurt, het feit dat je een keuze hebt gemaakt zal al zorgen voor opluchting.

Kiezen met hoofd en hart

Vraag jij je af wat nu de belangrijkste tips bij keuzestress zijn. Misschien wel de volgende. Het antwoord zit eigenlijk vaak in je hart, niet in je hoofd en meestal wil je keuzes maken met je hoofd. Als je een keuze moet maken, wees dan even stil en probeer te voelen en luisteren naar je hart, heel simpel sluit je ogen en haal een paar keer diep adem en stel jezelf eens vragen zoals: maakt deze keuze mij blij, enthousiast en vrolijk? Ontstaat er door deze keuze meer vrijheid en rust? Word ik gelukkig als ik deze keuze maak? Als het dan goed voelt dan zit je op de juiste weg naar het maken van een keuze die jouw goed past.

 

Dit blog met tips voor keuzestress is geschreven door Rhoderique Meesters