Baan in de ICT, iets voor jouw toekomst?

Baan in de ICT, iets voor jouw toekomst?

Vraag jij jezelf af of een baan in de ICT iets voor jouw toekomst kan zijn? Wat is ICT eigenlijk? Waarom zou je daar voor kiezen? Welke competenties heb je daarvoor nodig? En welke ICT studies zijn er eigenlijk? Baan in de ICT, iets voor jouw toekomst?  Deze blog helpt jou om bovenstaande vragen te beantwoorden.

Lees meer

Waaier aan mogelijkheden

Er waait een nieuwe wind op het Ministerie van Onderwijs

Niet alleen de uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen gaan een verandering in de politiek betekenen. Ook op het Ministerie van Onderwijs zijn vernieuwingen ingezet met de komst van minister Dijkgraaf in januari 2022. Er waait een nieuwe wind op het Ministerie van Onderwijs.

Wie is hij? En wat zijn de plannen die we vanuit Studiekeuze bootcamp® nauwlettend volgen?

Robbert Dijkgraaf is hoogleraar theoretische natuurkunde en oa van 2012 tot 2022 directeur geweest van het Institute for Advanced Study in Princeton. Hij besloot de overstap naar de Nederlandse politiek te maken om ‘mee te kunnen werken aan een toekomst waar iedereen vrij is om zich ten volle te ontwikkelen en te kunnen zijn wie ze willen zijn’.

Met zijn drive en ambitie om dit waar te maken heeft hij recent drie onderwerpen op tafel gelegd:

 1. We moeten af van het idee dat onderwijs een hiërarchie kent
 2. Het bindend studieadvies dient te worden herzien
 3. We starten een Toekomstverkenning over het onderwijs in 2040

Lees meer

Hoe bereid jij je voor op de decentrale selectie?

Je weet welke studie je het liefste wilt doen, maar dit is een numerus fixus studie. Je weet hierdoor helaas nog niet zeker of je met deze studie kunt beginnen. Hoe bereid jij je voor op de decentrale selectie?

Bij een numerus fixus studie zijn er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en je toelating is afhankelijk van een selectieprocedure. Of je wordt toegelaten heb je dus niet helemaal zelf in de hand. Maar je kunt je kansen gelukkig wel vergroten door je goed voor te bereiden. In dit blog geven we je graag onze tips hoe je dit kunt doen.

#1 Hoe bereid jij je online voor op de decentrale selectie?

Stap één is je goed te verdiepen in de wijze waarop de selectie eruit ziet voor jouw studie op de onderwijsinstelling waar je je voor hebt ingeschreven. Dit is namelijk per studie en per hogeschool of universiteit anders omdat ze dit zelf mogen invullen. Vandaar de naam decentrale selectie. Zo kan er worden gekeken naar je cijfers, maar ook je motivatie, een kennistoets of referenties van derden kunnen onderdeel zijn van de selectieprocedure. Hoe bereid jij je voor op de decentrale selectie? Lees meer

Studiekeuze: het belang van het ervaren van de favoriete studies

Mijn collega’s van Studiekeuze Bootcamp en ik ondersteunen jongeren bij het maken van een bewuste studiekeuze. Tijdens onze bootcamps van een dagdeel zetten we daarvoor altijd drie stappen.

1) We gaan uitgebreid in op hoe een jongere in elkaar zit (Wie ben ik?).

2) We staan stil bij zijn of haar vaardigheden (Wat kan ik?).

3) We brengen zijn of haar interesses, hobby’s, wensen, dromen en passies in kaart (Wat wil ik?).

Vervolgens selecteren we in onze studiedatabase, met daarin alle mbo-, hbo- en wo-studies van Nederland, die studies die goed bij de studiekiezer passen. Deze studies bestuderen we uitvoerig. Vervolgens selecteert de jongere hier dan een top 5 uit en maken we een actieplan op maat. Tenslotte geven we de jongere veel tips mee die kunnen helpen om de definitieve studiekeuze te maken. Onze belangrijkste tip..ga je studies vooral ‘ervaren’ !

Lees meer

De effectieve studiekeuze bootcamp® methode in 2 minuten uitgelegd

Onlangs ontwikkelden studenten van het Cibap (vakschool voor vormgeving) animatie-filmpjes over de studiekeuze bootcamp ®. Drie enthousiaste studententeams gingen voor ons aan de slag en maakten drie fantastische animaties . In iedere animatie  wordt de effectieve studiekeuze bootcamp®  methode in circa 2 minuten uitgelegd.  Kort, krachtig en effectief….net als de studiekeuze bootcamp ® methode zelf!

Help jij ons kiezen? Stem!

Wil jij ons helpen kiezen welke van de drie gemaakte animatie-filmpjes, we op onze site zullen zetten? Welke verdient volgens jou een plek op de homepage van studiekeuzebootcamp.nl?

Breng jouw stem uit op het animatie filmpje dat jou het meeste aanspreekt. Welke geeft het beste weer wat een studiekeuze bootcamp® is en wat het oplevert?

De filmpjes kun je hieronder bekijken. Stemmen doe je door de animatie die jou het meeste aanspreekt een ‘duimpje’ te geven en kan tot 31/1/2023.

filmpje 1

filmpje 2

filmpje 3 Lees meer

Mentale gezondheid van jongeren onder druk

Afgelopen zaterdag was er ook aandacht voor in het NRC….Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 7 jongeren last heeft van depressieve klachten, de mentale gezondheid van jongeren staat onder druk. Daarnaast ervaren 1 op de 3 jongeren een fikse druk om te presteren. Zorgwekkende cijfers! En als dan ook nog blijkt dat het stigma op het bespreken van zorgen en problemen groot is, dan is er werk aan de winkel! Lees meer

Generatieverschillen bij het kiezen van studies en banen

De verschillen en overeenkomsten tussen wat jongeren en hun (voor)ouders belangrijk vinden bij het kiezen van een studie en een baan

We zien (grote) verschillen tussen wat wij als ouders belangrijk vonden bij het maken van een studiekeuze en de keuze voor een baan met die van onze kinderen. En onze keuzes zijn weer anders dan die van onze ouders en voorouders. Goed om eens stil te staan bij de generatieverschillen bij het kiezen van studies en banen.

Waar komen die verschillen vandaan? Je kunt ze toewijzen aan de verschillen tussen de generaties. Elke generatie kent eigen gedragingen en kenmerken. Waarbij de ene generatie vrije tijd/work-life balance belangrijk vindt, vindt de andere generatie baanzekerheid of verbinding en loyaliteit belangrijk. Lees meer

Onderwijsbeurzen en speedcoachsessies

Op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober zal de eerste regionale onderwijsbeurs plaatsvinden van 2022. Net als vorig jaar vindt deze plaats in Veldhoven (regio Zuid)

De onderwijsbeurzen voor de regio’s Noord (Zwolle, Ijsselhallen) vinden plaats op 7 & 8 oktober, gevolgd door regio midden (25 & 26 november in Jaarbeurshal, Utrecht) en Rotterdam (Ahoy hallen) op 9 & 10 december.

Beursstands van regionale en landelijke opleidingsinstituten zijn hier te bezoeken. Je kan er met al je studiekeuzevragen terecht. Hiermee is het een goede start van jouw studiekeuze orientatie.

Heb je bij je bezoek aan de onderwijsbeurs een KORTINGSCODE ontvangen en wil je een Studiekeuze bootcamp boeken? Kijk hier voor een studiekeuze adviseur bij jou in de buurt. Met jouw kortingscode krijg je 20 % korting of kun je voor €149,- een gevalideerd motivatie assessment aanvragen mét een uur online studiekeuze advies. Dat gaat jou zeker helpen!

Lees meer

Webinar Studiekeuze Bootcamp

Wij delen 7 tips!

Er zijn in Nederland ca 5500 MBO, HBO en WO studies en opleidingen. Een studie kiezen is bijna een studie op zich! Tijdens dit webinar bespreken we uit welke stappen een gestructureerd studiekeuze proces bestaat en delen we 7 studiekeuze-tips die jou helpen tot een gemotiveerde studiekeuze te komen.

 

Zelf aan de slag?

Wil je na dit webinar zelf gericht aan de slag met jouw studiekeuze?

Vraag dan onze handige gratis Studiekeuze Toolkit aan.

Als je je gegevens invult, sturen wij je deze direct toe.

  Actuele lijst met alle online open dagen HBO en WO 2021

  Wanneer zijn de open dagen?

  Vanaf oktober beginnen ze weer….de open dagen! Wees er snel bij want nu zijn ze ‘live’, in het voorjaar (we hopen het natuurlijk niet) misschien weer alleen online! Laat de kans om de sfeer te proeven dus niet voorbij gaan….Bezoek die open dagen in het najaar en plan ze nu alvast!  Onze studiekeuze adviseur Carla Zwart heeft alle open dagen die het najaar georganiseerd worden, alvast voor je op een rijtje gezet. En dat zijn er weer heel erg veel!

  Wil je de lijst ontvangen? Mail haar dan op carla@buropieceofcake.nl  en zij stuurt de lijst graag toe.

  Door de bomen

  Denk je na het ontvangen van de lijst: Help ik zie door de bomen het bos niet meer, waar moet ik beginnen? Geen nood…er is hulp.

  Misschien kun je een Studiekeuze Bootcamp® overwegen. In ca 4 uur tijd zorgt een Studiekeuze Bootcamp® adviseur aan de hand van de effectieve Studiekeuze Bootcamp® methode voor structuur, duidelijkheid en overzicht. Je gaat met een passende Studie Top 5 naar huis en een concreet en praktisch studiekeuze actieplan. Dit geeft rust en motvatie. Zo fijn!

  Wil je weten hoe onze Studiekeuze Bootcamps® beoordeeld worden? Hier kun je het lezen

  Neem contact op met een studiekeuze bootcamp adviseur bij jou in de buurt