Tips voor het bezoeken van een open dag van Hbo of Universiteit

Tijdens een open dag wil je je een realistisch beeld vormen van een opleiding of studie. Je wil bepalen of een studie bij jou past. Het verkrijgen van een objectief beeld kan soms best lastig zijn. Hogescholen en Universiteiten doen er alles aan om op jou een super positieve indruk achter te laten. Ze willen jou immers graag als nieuwe student (lees klant) binnen halen. Want een nieuwe student betekent namelijk weer geld van de overheid!

Bezoeken van open dagen is net zo iets als shoppen, als je van te voren niet bedenkt wat je nodig hebt, kom je met het verkeerde thuis

De eerste stap over de drempel zie je het ‘marketingcircus’ al: gratis catering, aardige studenten ín fleurige truien van de Studievereniging en communicatieve docenten die voor je klaar staan….het voelt allemaal heel welkom. Helaas is dit er allemaal niet als je straks 4 jaar of langer zit te zwoegen in de collegezaal. Durf daarom kritisch te zijn en prik door al deze ‘gezelligheid’ heen. Praat met de huidige studenten die je het échte verhaal kunnen vertellen.

Dan maar niet naar Open Dagen? Nee dit is zeker geen pleidooi om maar thuis te blijven. Wel om je goed voor te bereiden!

Tips voor het effectief bezoeken van een Open Dag

  1. Bezoek een open dag gericht. Kies één, twee of maximaal drie opleidingen. Geef je van te voren op voor info sessies.  Er is veel informatie en er zijn veel prikkels. Zo kun je je focussen op informatie die voor jou waardevol is.
  1. Bestudeer vooraf de website van de universiteit of HBO en vraag brochures van interessante studies aan via de website. Veel informatie over studies kun je online vinden. Bestudeer deze van te voren zodat je algemene vragen ter plekke niet meer hoeft te stellen.

De 3 beste vragen als je een open dag bezoekt

Met deze voorbereiding heb je al een enorme kennisvoorsprong. Onderstaande 3 vragen aan een docent of aan huidige studenten van een opleiding die je interessant lijkt, helpen jou verder om een realistisch beeld van een studie te krijgen.

  1. Als studenten stoppen met deze studie wat is dan de belangrijkste reden? Op de website van de Universiteit of HBO kun je van iedere studie de ‘survivalrate’ vinden. Hoeveel studenten halen het eerste jaar? Interessant om te weten. Nog veel interessanter is te weten waarom deze studenten zijn gestopt. Was de studie toch te moeilijk? Niet interessant? Met deze vraag ontdek je de mogelijke struikelblokken en kan je nagaan of deze voor jou ook een probleem kunnen worden. Dit is een goede vraag om door te dringen tot de inhoud van een opleiding en om de rooskleurige sfeer op een open dag te doorbreken.
  2. Wat voor beroepen/functies komen afgestudeerde studenten terecht? Vooral op brede opleidingen is het soms lastig om concreet te maken waar je nu precies voor studeert. Ook zogenaamde ‘nieuwe studies’ met hippe namen als Future Planet Studies is het niet altijd duidelijk wat je nu precies ‘wordt’. Stel deze vraag ook aan een aantal studenten in hun laatste jaar om erachter te komen wat voor ambities ze hebben met hun diploma en hoe zij naar de arbeidsmarkt kijken. Krijgen ze gemakkelijk een baan op niveau? Ook kun je eens een carrierebeurs voor pas afgestudeerden bezoeken…recruiters van bedrijven vertellen je graag aan wat voor mensen zij behoefte hebben binnen hun organisaties.
  3. Waarin verschilt deze studie van een vergelijkbare studie aan een andere HBO of Universiteit?  Veel studies kun je aan verschillende instellingen volgen. Waarom kiest de één nu voor de ene en de andere student voor de andere HBO of Universiteit. Is de stad leuker? Is het onderwijs beter? Is de studie praktischer of juist internationaler? Verdiep je goed in de verschillen.

 

Hulp nodig bij je voorbereiding op bezoeken van open dagen?

Heb je behoefte aan hulp bij je voorbereiding? Heb je nog helemaal geen idee van wat je wil gaan studeren?  Geef je op voor een studiekeuze bootcamp in de herfstvakantie. Klik  voor   data  en voor werkwijze