Baan in de ICT, iets voor jouw toekomst?

Baan in de ICT, iets voor jouw toekomst?

Vraag jij jezelf af of een baan in de ICT iets voor jouw toekomst kan zijn? Wat is ICT eigenlijk? Waarom zou je daar voor kiezen? Welke competenties heb je daarvoor nodig? En welke ICT studies zijn er eigenlijk? Baan in de ICT, iets voor jouw toekomst?  Deze blog helpt jou om bovenstaande vragen te beantwoorden.

Baan in de ICT…iets voor jouw toekomst?

ICT speelt een belangrijke rol en is niet meer weg te denken in ons leven. Digitaal je wekker zetten, autorijden, met de pin betalen en een mail versturen zijn enkele voorbeelden van dagelijkse handelingen die zonder software niet mogelijk zouden zijn. En wat te denken van games, hightech machines, volledig geautomatiseerde fabrieken, de ov-chipknip en de digitale patiëntendossiers in een ziekenhuis?

De Informatie- en Communicatietechnologie – de wereld van de computers – is veel meer dan techniek alleen. Geen enkel bedrijf of organisatie kan nog zonder. Binnen de ICT kun je vele kanten uit, dus saai is het allerminst. Eerder hip, happening én de toekomst.

Wat is ICT?

ICT staat voor “informatie- en communicatietechnologie”. Het verwijst naar het gebruik van technologie om informatie te beheren en te communiceren. ICT omvat een breed scala aan technologieën, waaronder computers, software, netwerken en andere digitale hulpmiddelen. Enkele voorbeelden van ICT zijn internet, e-mail, sociale media, digitale camera’s, smartphones en online samenwerkingsinstrumenten. ICT heeft de manier waarop we werken, communiceren, leren en leven radicaal veranderd en is een essentieel onderdeel van de moderne samenleving geworden.

Waarom ICT kiezen?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om een ICT-studie te volgen en misschien denkt dat een loopbaan in de ICT, iets is voor jouw toekomst. Hier zijn enkele mogelijke redenen:

Groeiende vraag naar ICT-professionals:

ICT is tegenwoordig een essentieel onderdeel van bijna elk bedrijf en elke industrie. Daarom is er een groeiende vraag naar getalenteerde ICT-professionals die in staat zijn om complexe problemen op te lossen en innovatieve oplossingen te ontwikkelen.
Een voorbeeld van zo’n complex probleem is Cybercrime. Bedrijven moeten meer doen om zich tegen Cybercrime te wapenen door het inzetten van meer IT Security technologie.
En wat dacht je van gave AI-toepassingen die leren van input van en interactie met mensen. Hierdoor is (steeds) minder inzet van mensen nodig. Enkele voorbeelden zijn toepassing in contactcenter en balie omgevingen, initiële beoordeling van sollicitaties en toepassing in monitoring situaties. Ethiek is bij AI een heel belangrijk aspect.

Goede loopbaanperspectieven:

Vanwege de groeiende vraag naar ICT-professionals zijn er veel loopbaanperspectieven beschikbaar in dit veld. Afgestudeerden kunnen een breed scala aan functies vervullen, van softwareontwikkeling tot netwerkbeheer en projectmanagement.
Aan het eind van het eerste kwartaal van 2023 waren er twaalfduizend openstaande ICT-vacatures in Nederland. En loopbaan in de ICT die is snel gevonden na je afstuderen.

 

Goede salarissen:

ICT-professionals verdienen over het algemeen goed en hebben goede arbeidsvoorwaarden. Dit komt omdat hun vaardigheden en kennis zeer gewild zijn.
Starters mogen rekenen op een gemiddeld brutosalaris van 2.661 euro/maand.

Interessant en uitdagend werk: ICT is een snel evoluerend veld en biedt uitdagende en interessante werkzaamheden. Er zijn altijd nieuwe technologieën en ontwikkelingen waarmee ICT-professionals kunnen werken en bijdragen aan de vooruitgang van de sector.

Mogelijkheid om bij te dragen aan de samenleving:

ICT-professionals kunnen bijdragen aan de samenleving door oplossingen te ontwikkelen voor sociale, economische en milieuproblemen. Ze kunnen bijvoorbeeld helpen bij het ontwikkelen van duurzame technologieën, het creëren van betere gezondheidszorgsystemen of het verbeteren van de toegang tot informatie voor mensen in ontwikkelingslanden.

Kortom, er zijn veel redenen waarom iemand zou kunnen kiezen voor een ICT-studie. Het is belangrijk om te overwegen of de uitdagingen, carrièremogelijkheden en bijdragen aan de samenleving die deze studie biedt, aansluiten bij jouw interesses en doelen. Er zijn echter tientallen verschillende ICT studies op elk niveau.

 

Past een ICT-studie bij mij? Is een baan in de ICT, iets voor jouw toekomst?

Dat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals jouw persoonlijke interesses, vaardigheden en carrièredoelen.

Echter, als je geïnteresseerd bent in technologie en computer systemen, en als je graag problemen oplost en nieuwe dingen wilt leren, dan is een ICT-studie waarschijnlijk een goede keuze voor jou.

Het is belangrijk om te weten dat ICT een zeer breed veld is, met verschillende specialisaties zoals softwareontwikkeling, netwerkbeheer, cybersecurity, enz. Je kunt overwegen om te onderzoeken welke specifieke gebieden binnen ICT jou het meest interesseren en waar jouw vaardigheden het beste bij passen.

Ga praten!

Verder kan het nuttig zijn om te praten met mensen die werkzaam zijn in de ICT-industrie of om een stage te lopen bij een ICT-bedrijf om een beter beeld te krijgen van wat de dagelijkse taken van een ICT-specialist inhouden en om te ontdekken of dit bij jou past.  Dan krijg je een beter beeld of een loopbaan in de ICT iets is voor jouw toekomst.

Vind je kiezen lastig?

Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen of een ICT-studie bij jou past. Ik raad je aan om goed onderzoek te doen en te kijken wat het beste bij jou past.

Dat kan uitstekend met één van de studiekeuze adviseurs van Studiekeuze Bootcamp. Onze adviseur gaat samen met jou door middel van de studiekeuze bootcamp methode ® aan de slag. Jij krijgt inzicht in wie je bent, wat je drijfveren zijn en weet je wat je talenten zijn. We maken samen jouw persoonlijke studie-top-5 en stellen we een concreet studiekeuze-actieplan op.

Je krijgt een beeld wat je met deze studies kan worden en wat je kansen op de arbeidsmarkt zijn. Kortom heel concreet en praktisch.

Met deze methode leer je jezelf goed kennen, maak je daarom bewuster je keuzes en weet je waarvoor je het doet. Het geeft je motivatie, rust en vertrouwen.

Hoe kies je de studie die bij jou past en die joúw toekomstdromen laat uitkomen? Volg een studiekeuze bootcamp ®!

 

Dit blog is geschreven door onze collega Otto Oskam. Studiekeuze adviseur en ICT recruiter.