Acht redenen waarom Rechten studeren een goed idee is

De studie Rechtsgeleerdheid (Rechten) is al jaren één van de 5 meest populaire* WO-bachelor studies in Nederland. Past deze studie misschien bij jou? In dit blog deelt onze collega Jolanda Roelevink acht redenen waarom Rechten studeren een goed idee is en besteed ze aandacht aan een unieke rechtenstudie: Law in Society.

 

Het is studiekeuze tijd. Het maken van de juiste studiekeuze is voor veel scholieren een stressvol gebeuren.  Door de bomen zien veel studiekiezers het bos niet meer en ze zijn bang een verkeerde keuze te maken. Gelukkig staan in het middelbaar en hoger onderwijs dit najaar de deuren weer open tijdens Open dagen. Ook worden in verschillende regio’s van ons land  Onderwijs- en studiekeuzebeurzen georganiseerd. Welke studie past bij jou? Begin op tijd met orienteren!

Rechtsgeleerdheid is een brede studie waar je veel kanten mee op kan. Graag vertel ik je een aantal redenen waarom Rechten studeren een goed idee is.

Acht redenen waarom Rechten studeren een goed idee is

  1. Je wilt anderen helpen

Dit kan bijvoorbeeld door bedrijven te helpen, maar je kunt ook individuen ondersteunen die een probleem hebben of iets voor elkaar willen krijgen, zoals bemiddeling bij een echtscheiding. Daarnaast kun je je als advocaat richten op mensenrechten of het geven van juridisch advies aan mensen die weinig te besteden hebben.

  1. Je wilt een breed perspectief ontwikkelen

Als je rechten studeert, leer je om vanuit verschillende invalshoeken te beredeneren en niets zomaar voor waar aan te nemen.

  1. Je wilt veel kanten op kunnen

Naast alle carrièremogelijkheden binnen de juridische wereld, zoals Officier van Justitie, advocaat, notaris, rechter of bemiddelaar, kun je ook voor een carrière kiezen in een heel ander vakgebied bijvoorbeeld binnen het bedrijfsleven of de politiek.

  1. Je wilt intellectueel worden uitgedaagd

Een groot deel van de studie rechtsgeleerdheid bestaat uit het bestuderen van (vaak ingewikkelde) wetten. Je leert complexe vraagstukken te beantwoorden, uitgebreide analyses te maken en grondig onderzoek te doen.

 

Al overtuigd? Nog een paar redenen

  1. Je wilt een sterk netwerk opbouwen

Tijdens je rechtenstudie bouw je een groot netwerk op, variërend van medestudenten tot professoren en professionals uit het vak. Deze personen kunnen waardevolle contacten worden wanneer je na je afstuderen op zoek gaat naar een baan, samenwerkingen wilt aangaan of advies nodig hebt over een bepaald juridisch vraagstuk dat je zelf niet kunt oplossen.

  1. Je wilt een uitdagende carrière

Zowel tijdens de opleiding als daarna word je onophoudelijk geconfronteerd met uitdagende en complexe vraagstukken en problemen waarvoor je oplossingen moet vinden. Bovendien is het een vakgebied waarin je jezelf steeds verder kunt specialiseren en ontwikkelen. Je raakt dus nooit uitgeleerd en zal niet snel een plafond bereiken.

  1. Je wilt veel verdienen

Een rechtsgeleerde verdient niet alleen veel, maar komt ook snel aan het werk. Zowel in de juridische wereld als daarbuiten is er vrijwel altijd vraag naar experts op het gebied van de wet.

  1. Je wilt onze samenleving beïnvloeden en impact maken

Wie de wet kent, kan deze beïnvloeden. Wanneer je bent afgestudeerd, kun je dan ook een verschil maken in de samenleving. Je kunt je bijvoorbeeld inzetten voor sociale rechtvaardigheid en het doorvoeren van wetswijzigingen. Ook kan je je richten op het onderwijs en daarmee invloed uitoefenen op de volgende generatie. Wanneer je dit punt (het meest) belangrijk vindt, lees dan verder en verdiep je in de studie Law in Society aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Law in Society en het verschil met Rechtsgeleerdheid

Rechtsgeleerdheid is gericht op het begrijpen en toepassen van de wetten en juridische principes zelf. Law in Society richt zich op de bredere maatschappelijke context van het recht.

Je bestudeert de rol van recht in de samenleving en de interactie tussen recht en maatschappij en onderzoekt aan de hand van thema’s als veiligheid, klimaatverandering, globalisering van markten, migratie, kunstmatige intelligentie en duurzaamheid. Je bekijkt ieder thema op zowel mondiaal als lokaal niveau. Vanuit verschillende juridische invalshoeken en met behulp van onderzoeksmethoden uit de sociale wetenschappen.

Zo onderzoek je wat de impact is van juridische beslissingen op sociale kwesties en is er aandacht voor de sociologische en ethische aspecten van recht. Ook kijk je hoe juridische systemen de samenleving beïnvloeden. Je wordt klaargestoomd om te werken in een internationale omgeving – denk aan NGO’s, internationale organisaties, de overheid en de grote advocatenkantoren.

Nieuwsgierig!?

Hier nog een aantal weetjes over deze unieke rechtenstudie:

  • Nergens wordt Recht op deze wijze onderwezen
  • De voertaal is Engels
  • Het uitvalpercentage is laag, 91% haalt het eerste jaar
  • Je kan worden toegelaten met een vwo-diploma, mits je een zeven voor Engels hebt, kijk hier voor alle informatie over de toelating
  • Inschrijven voor 1 mei
  • Open dagen aan de VU in Amsterdam 3 en 4 november 2023
  • Meer info

Wanneer past deze studie bij jou?

Ben jij analytisch, kritisch, accuraat, integer, goed in taal, overtuigen, argumenteren en communiceren en denk je dat een studie Rechten bij jou past? Dan is de volgende vraag, aan welke universiteit ga je studeren. Om jou daarbij te helpen hebben wij alle Rechtenstudies in Nederland op een rij gezet. Dat helpt jou verder in het maken jouw keuze. Wil jij dit gedetailleerde overzicht ontvangen? Kom dan langs voor een Studiekeuze bootcamp.

In slechts één dagdeel helpen mijn collega’s of  ik jou op een gestructureerde en effectieve manier met jouw studiekeuze en zetten we de verschillende rechtenstudies op een rij. Dat geeft duidelijkheid, motivatie en rust.

Dit blog is geschreven door Jolanda Roelevink

 

Notes

* Op 1 staat Geneeskunde, op de tweede plaats Psychologie gevolgd door Criminologie. Rechtsgeleerdheid staat op 4 en Biomedische wetenschappen staat op nummer 5.

Bronnen: Indeed carrière gids, studiekeuzelab.nl, studiekeuze123.nl, Qompas, Keuzegids WO 2023 en VU.nl