Beste studies 2023 in Nederland

In het EW weekblad van 30 september 2023 heeft Ruud Deijkers een artikel geschreven over de beste studies 2023 in Nederland van 2023. Mede door dit artikel helpt EW- bijgestaan door onderzoekinstituut ReseachNed- toekomstige studiekiezers op weg. Dit maakt het voor studiekiezers (en hun ouders) makkelijker een weg te vinden in het ‘studie-oerwoud’ en de beste studie te vinden.

Op ewmagazine.nl/bestestudies staan rapporten over de 3400 opleidingen in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs en aan de universiteiten. Al die feiten en cijfers dienen ter ondersteuning. Iedere student heeft zo zijn redenen om een bepaalde koers te volgen. Maar wat is nu de beste studie voor jou als studiekiezer? Welke past bij jouw kind?

Ook dit studiejaar gaan weer duizenden jongeren/scholieren en studenten op zoek naar een passende vervolgstudie. In het studiekeuze proces worden volgens Deijkers de volgende vragen gesteld: Wat kun je? Wat wil je? Welke studie past daarbij en waar kun je die het beste volgen?

Hoewel de bovenstaande vragen zeker meehelpen bij het bepalen van een vervolgstudie, ontbreekt in onze optiek hier de belangrijkste vraag, namelijk: Wie ben je? Waarom dat naar mijn idee een belangrijke vraag is vertelt onze collega Jean-Pierre Bongaerts je graag.

Door te weten wat je motiveert, waar je energie van krijgt, hoe jij het liefste je dingen doet, kortom je zelfkennis te vergroten, vind je een studie dit jou écht intrinsiek motiveert. Ik ben van mening dat je pas écht de juiste studiekeuze kan maken als je beter weet wie je bent. Pas dan zal je uit al die duizenden studies weten welke het beste bij jou past!

Hoe kom je erachter wie je bent?

De vraag ‘Wie je bent?’ staat centraal in de Studiekeuze bootcamp ® methode. Deze methode helpt jongeren in één dagdeel (4 uur) bij het opstellen van een persoonlijke studie top 5 met bijbehorend concreet  studiekeuze actieplan. Meer dan de helft van de duur van de studiekeuze bootcamp wordt besteed om de vraag ‘Wie je bent?’ zo goed mogelijk te beantwoorden. Dat wordt gedaan aan de hand van een Student Profiel Analyse (SPA) van Thomas International, een gevalideerd gedragsassessment op basis van de DISC methode. Dit assessment geeft inzicht in de gedragsstijlen en motivatoren van jongeren en zegt iets over taken, werkzaamheden en studies die een jongere motiveert.

Voor wie is de studiekeuze bootcamp geschikt?

Studiekeuze bootcamps zijn uitermate geschikt voor jongeren in hun voorexamen- of examenjaar. Die niet zo goed weten welke studie zij moeten kiezen of hierover twijfelen. Voor jongeren met een tussenjaar en voor jongeren die met hun studie gestopt zijn en de volgende studie meer weloverwogen willen maken. De Studiekeuze bootcamp wordt met gemiddeld een 9,0 beoordeeld. Voor iedere studiekiezer vinden we de best (passende) studie in Nederland (of daarbuiten).

Beste studies 2023 in Nederland

Mocht je benieuwd zijn wat de beste studie 2023 in Nederland voor jou is? Neem dan contact met mij op via jpbongaerts@outlook.com of 06-52661417

Dit blog is geschreven door onze collega Jean-Pierre Bongaerts

 

Verwijzing naar artikel EW: Beste Studies: Studiekeuze met gevoel én verstand – EW (ewmagazine.nl)