De voordelen van studeren in België op een rij

Studeren op een hogeschool of universiteit in België wint aan populariteit. Vooral voor studies waarvoor in Nederland een decentrale selectie geldt zoals Geneeskunde, Criminologie of Tandheelkunde. Tijd om eens te duiken in de voordelen van studeren bij onze zuiderburen en ook de verschillen met studeren in ons eigen land met je te delen.  Wat zijn de voordelen van studeren in België? Hoe werkt het? Wat zijn de verschillen? Hoe zit het financieel? Hoe vind je een kamer? In dit blog ‘De voordelen van studeren in België op een rij’ deelt onze collega Carla Zwart haar bevindingen.

 

Toelating voor een studie

In België geldt voor de toelating van studies geen systeem van decentrale selectie zoals voor veel studies in Nederland. Hierdoor zijn meer studies zonder toelatingsexamen toegankelijk.

Uitzonderingen zijn Geneeskunde, Tandheelkunde en Diergeneeskunde waarvoor wel een ijkingstoets geldt. Ook voor sommige creatieve opleidingen geldt een artistieke toelatingsproef.

Gezien het maximale aantal numerus fixus studies waarvoor je mag aanmelden in Nederland is het dus aantrekkelijk in België extra inschrijvingsmogelijkheden te hebben. Zo kun je misschien toch starten met de studie die je het allerliefste wilt, zoals Criminologie of Psychologie. Een ander verschil is dat er in België voor instroom niet gekeken wordt naar het profiel dat je hebt gevolgd op het voortgezet onderwijs. ook dit kan je keuzemogelijkheden verruimen. Voor meer info over instroomvereisten kun je terecht op: https://onderwijs.vlaanderen.be/toelatingsvoorwaarden-hoger-onderwijs

De inhoud van de studie

Veel studies die je in Nederland kunt doen, vind je ook binnen het hoger onderwijs in België. Toch kunnen deze studies qua inhoud verschillen. Er ligt in België ook meer nadruk op het opbouwen van parate kennis. Er zijn vaak meer hoorcolleges dan werkcolleges. En men heeft meer respect voor boekenwijsheid dan eigenwijsheid.

Goed om je dus te verdiepen in de inhoud van de studie. Maar ook in de wijze waarop er les wordt gegeven en wordt getoetst om te kijken of dit bij jou past.

Realiseer je dat de onderlinge verhoudingen in het onderwijs anders kunnen zijn dan in ons land. Hiërarchie is belangrijker en het contact met professoren is hierdoor anders.

Naast dezelfde studies zijn er ook andere studies dan bij ons, zoals Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie of de interdisciplinaire bachelor Sociaal-economische wetenschappen.

Als studeren in België voor jou een reële optie is, is het leuk je verder te verdiepen in studies die we in Nederland niet kennen.

Als je kiest voor een hbo opleiding kun je die in België in 3 jaar doorlopen, met uitzondering van Verpleegkunde. Een jaar winst ten opzichte van een hbo bachelor in Nederland die 4 jaar duurt.

Overwegend lijkt de prestatiedruk in België wel wat hoger te liggen, maar dat is natuurlijk ook altijd persoonlijk. Misschien is er hierdoor wat minder tijd voor een bijbaan.

Goed om het dus over financiën te hebben.

Studeren in België & financiën

Als Nederlandse student kun je je studiefinanciering van DUO meenemen als je een studie van 60 studiepunten gaat doen. Ook heb je recht op een OV reisproduct.

Omdat je deze alleen voor je reizen in Nederland kan gebruiken, kun je ook kiezen voor een OV vergoeding van ca € 90,00 per maand. Welke van deze 2 opties het goedkoopste is, is afhankelijk van het aantal keer dat je naar en in Nederland reist én waar je in Nederland woont. Je kunt natuurlijk ook denken aan creatieve oplossingen zoals carpoolen met andere Nederlandse studenten of een ritje met de Flixbus.

Voordeel van studeren in België is dat een aantal typische studenten uitgaven goedkoper zijn, nl. je collegegeld en op kamers wonen.

Het collegegeld, dat in België studiegeld heet, bestaat uit een vast bedrag (€ 288 in 2023) en een bedrag afhankelijk van het aantal studiepunten (€ 13,80 per studiepunt in 2023). Bij een voltijd studie van 60 studiepunten is dit dus € 1116 p/j ten opzichte van € 2314 p/j in Nederland. Ook zijn boeken en materialen voor je studie goedkoper bij onze zuiderburen.

Het huren van een kamer is, ondanks stijgende kamerprijzen, nog steeds goedkoper dan in de meeste studentensteden in Nederland.

Houdt er rekening mee dat je geen recht hebt op zorgtoeslag en voor de kosten van een zorgverzekering moet je rekening houden met ca. € 25 p/m

Als je naast je studie wilt werken om je studie en dat lekkere Belgische biertje te bekostigen moet je je niet inschrijven als student, maar als inwoner. Dit geeft administratief wat meer gedoe, maar geeft je wel de mogelijkheid om te werken en je studiefinanciering aan te vullen.

Hoe vind je een fijn kot?

Studeren in België voordelen op een rij. We hebben al een groot aantal voordelen genoEen kot is in België niet alleen goedkoper, maar ook makkelijker te vinden dan in ons land. Er is geen hospiteer cultuur en veelal geldt ‘wie het eerst komt het eerst maalt’. De meeste kamers komen vrij rond begin juli en worden per semester verhuurd. Maar omdat de meeste studies eind september starten heb je alle tijd om een kamer te vinden en te verhuizen. Veel kamers zijn trouwens gemeubileerd, dus dat scheelt geld en ritjes naar IKEA.

Wanneer je toch graag je eigen spullen wilt meenemen, zul je dit goed moeten afstemmen met je kotbaas.

Sites voor het vinden van een kot zijn: https://ikot.be/ of https://www.kotzoeker.be/

De voordelen van studeren in België op een rij

Al met al heeft studeren in België dus veel te bieden. Hoe fijn om een buitenlandse studie-ervaring op je CV te zetten, maar niet te ver van huis te zijn. En het onderwijs veelal in je eigen taal te kunnen volgen mét een Vlaams tintje. Het onderwijs wordt namelijk grotendeels in het Nederlands of in het Engels gegeven, maar check wel of er voor jouw studie toch ook Frans vereist is.

Lees je van te voren goed in zodat je weet wat je kunt verwachten en een weloverwogen keuze kunt maken. De Universiteit van Antwerpen heeft veel waardevolle informatie voor je gebundeld op: ikgaverderstuderen.be.

Heb jij gestudeerd in België, of overweeg je dit te gaan doen? We horen graag jouw tips om andere studiekiezers te kunnen helpen!

 

Dit blog ‘De voordelen van studeren in België op een rij’ is geschreven door onze collega Carla Zwart.  Naast studiekeuze bootcamp adviseur is zij decaan op een school voor middelbaar voortgezet onderwijs en studie adviseur binnen het MBO.