Studeren in het buitenland: Alles wat je moet weten

Droom je ervan om nieuwe culturen te ontdekken, je horizon te verbreden en een onvergetelijke ervaring op te doen tijdens je studie? Studeren in het buitenland kan je al deze kansen bieden. Of je nu overweegt om je volledige studie in een ander land te volgen of dat je slechts een deel van je studie in het buitenland wilt doorbrengen, er zijn tal van mogelijkheden voor Nederlandse jongeren om buitenlandse ervaring op te doen. Zelf heb ik tijdens mijn studie (alweer jaren geleden) tweemaal een periode in het buitenland kunnen studeren: een half jaar in Italië aan de Università di Bologna en een half jaar in de Verenigde Staten aan de North Carolina State University. Allebei onvergetelijke ervaringen!

In dit blog leg ik  (Heidi Rooijakkers, Studiekeuze bootcamp adviseur in regio Amsterdam) je uit hoe je dit kunt aanpakken, wat de voordelen en nadelen zijn en hoe je het kunt financieren.

Volledige studie in het buitenland

Een volledige studie in het buitenland doen houdt in dat je je gehele opleiding aan een buitenlandse instelling volgt. Dit kan variëren van een bachelor- tot een masterprogramma en zelfs promotieonderzoek. Veel landen bieden hoogwaardige opleidingen aan, vaak met een sterke focus op internationale studenten. Universiteiten in landen zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Canada staan bekend om hun uitstekende academische reputatie en uitgebreide faciliteiten.

Een belangrijk voordeel van een volledige studie in het buitenland is de diepe culturele onderdompeling. Je leert een nieuwe taal of verbetert je vaardigheden daarin, maakt internationale vrienden en bouwt een wereldwijd netwerk op. Daarnaast kan een diploma van een gerenommeerde buitenlandse universiteit je cv aanzienlijk versterken.

Toch zijn er ook nadelen. De kosten kunnen hoog zijn, vooral in landen zoals de VS en het VK, waar collegegeld en kosten van levensonderhoud flink kunnen oplopen. Daarnaast kan het uitdagend zijn om je aan te passen aan een nieuw onderwijssysteem en een nieuwe cultuur, wat soms tot heimwee kan leiden.

Deel van je studie in het buitenland

Als een volledige studie in het buitenland te veel lijkt, kun je ook overwegen om een deel van je studie in het buitenland te doen. Dit kan via uitwisselingsprogramma’s zoals Erasmus+, waarvoor veel Nederlandse universiteiten en hogescholen partnerschappen hebben met buitenlandse instellingen. Erasmus+ biedt de mogelijkheid om een semester of een jaar in een ander Europees land te studeren, met financiële ondersteuning voor reiskosten en levensonderhoud.

Een semester of jaar in het buitenland biedt vele voordelen. Je kunt internationale ervaring opdoen zonder de volledige verplichting van een meerjarige studie in een ander land. Bovendien blijft je studiefinanciering van DUO doorlopen, wat de financiële druk vermindert.

Een ander groot voordeel is dat je je studiepunten vaak kunt overdragen, zodat je geen studievertraging oploopt. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor veel studenten. De nadelen kunnen echter bestaan uit administratieve rompslomp en de noodzaak om je studieplan zorgvuldig af te stemmen om ervoor te zorgen dat je geen vertraging oploopt.

Financiering van je studie in het buitenland

De kosten van studeren in het buitenland kunnen hoog zijn, maar er zijn verschillende manieren om dit te financieren. Voor een volledige studie in het buitenland kun je studiefinanciering aanvragen bij DUO. Je hebt recht op een basisbeurs, lening, en reisproduct, net zoals wanneer je in Nederland zou studeren. Daarnaast zijn er verschillende beurzen en fondsen beschikbaar, zoals de VSBfonds Beurs. Ook buitenlandse universiteiten bieden vaak hun eigen beurzen aan voor internationale studenten.

Voor een uitwisseling via Erasmus+ is er een speciale beurs die bijdraagt aan de kosten van levensonderhoud en reis. Deze beurs is afhankelijk van de bestemming en de duur van je verblijf. Het aanvragen van deze beurs gaat via je Nederlandse onderwijsinstelling. Voor mijn studie in Italië had ik destijds ook een Erasmusbeurs.

Daarnaast organiseren onderwijsinstellingen soms zelf ook uitwisselingsprogramma’s met andere universiteiten. Op deze manier kon ik met een beurs een half jaar in North Carolina studeren.

Waar vind je meer informatie?

Meer informatie over studeren in het buitenland kun je vinden op verschillende websites en bij organisaties die hierin gespecialiseerd zijn. DUO biedt uitgebreide informatie over financieringsmogelijkheden, terwijl Nuffic en Wilweg een schat aan informatie hebben over studeren in het buitenland, beurzen en praktische tips. Universiteiten en hogescholen hebben vaak ook speciale kantoren of medewerkers die je kunnen helpen bij het plannen van je buitenlandse avontuur.

Conclusie

Studeren in het buitenland is een geweldige manier om je academische en persoonlijke horizon te verbreden. Of je nu kiest voor een volledige studie of een uitwisselingsperiode, het biedt tal van voordelen en kansen. Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de mogelijkheden, financieringsopties en praktische zaken. Met de juiste voorbereiding kan studeren in het buitenland één van de meest verrijkende ervaringen van je leven worden, waar je waardevolle buitenlandse vriendschappen en heel veel mooie herinneringen aan overhoudt.

Dit blog is geschreven door onze collega Heidi Rooijakkers.  Naast Studiekeuze bootcamp adviseur is zij coach en trainer voor loopbaan- en levensvraagstukken en yoga docent. Haar favoriete thema’s zijn persoonlijke groei, doen wat bij je past, bevlogenheid en authenticiteit.