Balanceren tussen interesses en arbeidsmarkt

De juiste studiekeuze: balanceren tussen interesses en arbeidsmarkt. Je studiekeuze is een persoonlijke keuze met grote impact. Kunnen jongeren zo’n keuze overzien? Tenslotte wacht er na een studie een werkend leven…en wil je als werkende een bijdrage aan de arbeidsmarkt kunnen leveren. Balanceren tussen interesses en arbeidsmarkt is voor veel jongeren een uitdaging

.

Het Belang van Arbeidsmarktperspectief

Recent onderzoek uitgevoerd door Mariëlle Non, Kristina Tranakieva en Cécile Magnée in opdracht van het CPB, benadrukt het belang van arbeidsmarktperspectieven bij het maken van een studiekeuze. De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging, en verschillende studierichtingen bieden verschillende kansen op werk en bepaalde startsalarissen.

Een cruciale vraag die naar voren komt, is hoe studiekiezers omgaan met deze veranderende arbeidsmarktperspectieven. Uit het onderzoek blijkt dat hoewel arbeidsmarktperspectieven een rol spelen bij de studiekeuze, andere factoren zoals interesses en capaciteiten vaak zwaarder wegen. En dit terwijl we in een tijd leven waarin bedrijven, functies en processen onderhevig zijn aan enorme verandering. Dit is een belangrijke bevinding. Het suggereert dat een goede studiekeuze een balans moet vinden tussen persoonlijke passie (of de vraag wie ben ik en wat wil ik?) en toekomstige werkgelegenheid. En juist die balans proberen wij in een studiekeuze bootcamp te vinden. Kiezen met hoofd en hart!

Regeren is vooruitzien

Het onderzoek laat zien dat er dus geen duidelijk verband is tussen arbeidsmarktperspectieven en studie-inschrijvingen. Hieruit kunnen we concluderen dat studenten vaak de voorkeur geven aan een studie die ze leuk vinden en niet altijd kijken of er ook werk in te vinden is of dat het werk waar men voor opgeleid wordt ook toekomst bestendig is.

Kan het ook anders? Nu is het resultaat, dat er teveel mensen zijn opgeleid voor beroepen die binnen bepaalde tijd niet meer relevant zijn. Een belangrijke les die we uit dit onderzoek kunnen halen, is het belang van vooruitdenken. Hoewel het verleidelijk kan zijn om een studie te kiezen op basis van de huidige arbeidsmarkt en wat je leuk vindt, is het essentieel om ook rekening te houden met toekomstige trends en ontwikkelingen. Denk aan sectoren zoals zorg, techniek en de energiemarkt, waar de vraag naar geschoolde professionals naar verwachting zal blijven groeien.

De Studiekeuze

Het maken van een studiekeuze is een persoonlijk proces, er zijn geen eenduidige antwoorden.  Terwijl ook arbeidsmarktperspectieven belangrijk zijn, mogen we de kracht van persoonlijke interesses en kwaliteiten/motivatoren niet negeren. Het is balanceren tussen interesses en arbeidsmarkt en daarmee is het een beslissing die je weloverwogen neemt en waarbij je wat kan ik, wat wil ik en wie ben ik idealiter in overweging neemt. Het is zeker verstandig om te kijken naar hoe toekomstbestendig een studie is. Is er werkgelegenheid? Je toekomstige werk moet echter ook energiegevend zijn. Het hoge percentage werkenden dat momenteel met burn out klachten kampt, maakt duidelijk dat voor veel werkenden hun job hen momenteel onvoldoende energie geeft maar juist energie kost. Ook dit ontwricht de arbeidsmarkt. Met de juiste balans kun je een pad kiezen dat niet alleen voldoening schenkt, maar ook veelbelovende kansen biedt in de wereld van morgen. Dat maakt een mens werkgelukkig.

 

Studiekeuze bootcamp helpt bij balanceren tussen interesses en arbeidsmarkt

Precies met dit doel voor ogen is de Studiekeuze bootcamp acht jaar geleden ontwikkeld. Het helpt jongeren een studie te kiezen met hun hart én met hun hoofd. Een studie kiezen die past bij wat je kan, wat je wil en wie je bent én toekomstbestendig is.

In vier uur helpen wij jongeren bij het vergroten van hun zelfinzicht en adviseren wij een passende Studie Top 5 aan de hand van onze unieke studie database. Het handige actieplan dat wij tot slot samen met de jongere opstellen, helpt verder. Welke vragen moet ik stellen? Wanneer stel ik die en aan wie? Waar moet ik op letten? Hoe goed onderwijs wordt er gegeven? Naar welke banen leidt mijn studie? En is er later werkgelegenheid?

Dat dit werkt hebben wij recent weer bewezen. 99 % van de oud deelnemers raadt een studiekeuze bootcamp aan. 94% is blij met zijn gekozen studie en maakt deze af. En als men afgestudeerd is??? Dan is 100 % tevreden met zijn baan.

 

Dit blog is geschreven door Sandy van Kints. Naast enthousiast Studiekeuze bootcamp adviseur werkt zij als zelfstandig recruiter bij oa ANWB, Rabo bank en Belasting Dienst. In deze rol volgt zij de ontwikkelingen van onder andere AI op de arbeidsmarkt op de voet.

verantwoording artikel:

https://www.cpb.nl/de-relatie-tussen-de-arbeidsmarkt-en-studie-inschrijvingen#