Studiekeuze: het belang van het ervaren van de favoriete studies

Mijn collega’s van Studiekeuze Bootcamp en ik ondersteunen jongeren bij het maken van een bewuste studiekeuze. Tijdens onze bootcamps van een dagdeel zetten we daarvoor altijd drie stappen.

1) We gaan uitgebreid in op hoe een jongere in elkaar zit (Wie ben ik?).

2) We staan stil bij zijn of haar vaardigheden (Wat kan ik?).

3) We brengen zijn of haar interesses, hobby’s, wensen, dromen en passies in kaart (Wat wil ik?).

Vervolgens selecteren we in onze studiedatabase, met daarin alle mbo-, hbo- en wo-studies van Nederland, die studies die goed bij de studiekiezer passen. Deze studies bestuderen we uitvoerig. Vervolgens selecteert de jongere hier dan een top 5 uit en maken we een actieplan op maat. Tenslotte geven we de jongere veel tips mee die kunnen helpen om de definitieve studiekeuze te maken. Onze belangrijkste tip..ga je studies vooral ‘ervaren’ !

Effectieve studiekeuze methodiek

Dat de Studiekeuze bootcamp® methode werkt is duidelijk. We krijgen namelijk hoge evaluatiecijfers terug na afloop van de studiekeuzebootcamps (gemiddelde een 8,8). Bovendien blijkt uit de tweejaarlijkse deelnemerstevredenheidsonderzoeken dat 96% (!) van onze studiekiezers de uit hun top 5 gekozen studie ook daadwerkelijk afmaakt. Echter, wanneer je na een studiekeuze bootcamp met een studie top 5 naar huis gaat, ben je er nog niet. Vanaf dat moment moet de studiekiezer zelf de laatste stappen van het studiekeuzeproces zetten: het ervaren van de favoriete studies.

Studiestoppers

Uit onderzoek is al jaren bekend dat jongeren die hun studiekeuze achter hun computer maken, veel vaker met hun studie stoppen dan jongeren die zich verder verdiepen in de voor hen best passende studie. Dit was ook één van de verklaringen waarom er na de lockdowns zoveel studenten met hun studie gestopt zijn. Tijdens deze lockdowns was online oriënteren de enige optie, omdat het niet mogelijk was om de onderwijsinstellingen te bezoeken. Ook van de studiestoppers die ik begeleid hoor ik regelmatig dat ze zich achteraf gezien eigenlijk te weinig in hun studie verdiept hadden.

Het ervaren van de favoriete studies

Waarom is het ervaren van de favoriete studies zo belangrijk? Als ouder hebben we zelf vaak een studie en een studentenleven achter de rug en denken we er misschien niet zo over na, maar de gemiddelde middelbare scholier heeft geen idee hoe het er op een mbo- of hbo-instelling of op een universiteit aan toegaat. Wanneer je naar een open dag gaat, krijg je een veel concreter beeld van de gang van zaken bij een onderwijsinstelling. Je ziet het gebouw, de collegezalen en de coffeecorners. Je ziet studenten rondlopen, je kunt de sfeer proeven en met een aantal studenten spreken. Spreekt een grote collegezaal van 300 mensen op een universiteit jou aan of schrikt het je juist af. Wat vind je van het type studenten dat er rondloopt? Zie je jezelf daar al tussen lopen? Hoe ervaar je de sfeer? Hoe komen de docenten op jou over? Wat vind je van de stad? Hoe lijkt het jou om daar een aantal jaren rond te lopen? Al deze informatie kun je niet lezen op een website of in een studiegids. Wees je er trouwens wel van bewust dat de onderwijsinstellingen er tijdens een open dag alles aan doen om zich van hun beste kant te laten zien.

Verdiepen

Spreekt een opleiding (of meerdere) je nog steeds aan na de open dag? Schrijf je dan in voor de meeloopdag of de proefstudeerdag. Bij veel instellingen kun je je hier pas voor inschrijven als je eerst de open dag hebt bezocht. Als je met een studie top 5 bent begonnen en van deze studies de open dag hebt bezocht, kun je je in de 2 of 3 studies die jou daarvan het leukste lijken extra verdiepen. Tijdens een meeloopdag krijg je vaak een nóg realistischer beeld van het reilen en zeilen op een onderwijsinstelling. Tijdens een proefstudeerdag ervaar je al wat van de vakken die je gaat volgen en hoe de colleges eraan toe gaan. Ook heb je hier vaak meer tijd om eens rustig met een student te praten die de studie doet die jou leuk lijkt. Als je niet naar een meeloop- of proefstudeerdag kunt of wilt, probeer dan toch in ieder geval wat uitgebreider met een student van de studie van jouw interesse te spreken en dan bij voorkeur één van de onderwijsinstelling waar jij wilt gaan studeren. Juist de huidige studenten kunnen je een heel goed beeld geven van wat je kunt verwachten van een studie. Vergeet dan vooral ook niet om hen te vragen naar de zaken die ze als minder interessant, minder prettig of minder positief ervaren. Op deze manier krijg je een realistisch beeld en kom je later niet voor verrassingen te staan (met alle vervelende gevolgen van dien).

Praten met mensen uit het werkveld

Tenslotte, veel jongeren kiezen een studie mede vanwege het werk dat ze er later mee kunnen gaan doen. Vaak blijkt echter dat ze helemaal niet zo’n helder beeld hebben van wat dat werk nu precies inhoudt. Want wat doet een engineer de hele dag? Hoe vaak kom je in een rechtszaal als je advocaat bent? Verdien je inderdaad bakken met geld als je zelfstandig ondernemer bent? Ben je als criminoloog echt de hele dag met CSI-achtig werk bezig zoals je dat op tv ziet? En wat kun je eigenlijk worden als je toerisme hebt gestudeerd? Het antwoord op dit soort vragen wordt meestal pas echt duidelijk wanneer een jongere in gesprek gaat met iemand die het werk doet waarvoor de hij of zij een opleiding overweegt. Onze tip is daarom ook altijd: ga in gesprek met iemand die het beroep doet dat jij later graag wilt gaan doen….ook dat hoort bij het ervaren van de favoriete studies

Begin op tijd

Jeetje wat een werk, zul je nu misschien denken. Moet dat echt allemaal? Natuurlijk moet dat niet, maar het is wel aan te raden. Het vraagt nu misschien de nodige inspanning, maar dat weegt ruim op tegen het tijdsverlies en het ongemak dat je ervaart wanneer je de verkeerde studie kiest. Een maand uitwonend studeren kost volgens het Nibud ruim €1000,- per maand. Daar bovenop komt dan nog de onzekerheid en onrust die het stoppen met een studie met zich meebrengt. Daarom is het ook zo belangrijk om op tijd met je studiekeuze te beginnen. Bovendien levert een uitgebreide oriëntatie je ook veel op. Je begint gemotiveerder met je studie, je zult niet snel meer voor verrassingen komen te staan en het leert je om zelf keuzes te maken die bij je passen, iets wat je later in je leven nog regelmatig van pas zal komen.

 

Meer weten over de Studiekeuze bootcamp® methode? Bekijk deze animatie een voor een korte uitleg in 2 minuten:

 

Geschreven door Heidi Rooijakkers

17 januari 2023