Knettergek word je…

…van al die studiemogelijkheden!

Wist u dat er meer dan 350 mbo-studies, meer dan 275 hbo-studies en meer dan 175 wo-studies zijn? Wat een studiemogelijkheden! Niet zo gek dat veel jongeren door de bomen het bos niet meer zien als ze zich oriënteren op hun vervolgstudie.

Bovendien verandert de arbeidsmarkt snel. Welke studie is nu wel en welke niet verstandig om te kiezen?

Open dagen

Veel jongeren worden door school en hun ouders gestimuleerd om open dagen van universiteiten en hogescholen te bezoeken. Het lijkt een beetje op een dagje uit… in plaats van een dagje shoppen in de Kalverstaat in Amsterdam, wordt er nu een dagje ge-studie-shopt bij de UvA.

Duizenden jongeren lopen stands af om de studie van hun dromen te vinden. Ik betwijfel of dit de manier is waarop ze die gaan vinden. Ik denk dat het anders kan.

Gericht bezoeken

Open dagen kun je naar mijn idee veel beter gericht bezoeken. Door van te voren na te denken welke studie bij je past kun je de open dagen veel effectiever gebruiken en voorkom je dat je dat je door mooie marketingpraatjes tijdens deze open dagen valt voor de verkeerde studie.

Tijdens de studiekeuzebootcamps van Welke-studie-past-bij-mij.nl help ik scholieren bij het opstellen van hun persoonlijke studie Top 5. Open dagen worden aan de hand van deze studie Top 5 gericht bezocht en vragen worden met mij voorbereid.

Welke studie past bij mij?

Tijdens een studiekeuzebootcamp van Welke-studie-past-bij-mij.nl werk ik in kleine groepjes van 3 of 4 deelnemers. In 4,5 uur en stelt iedere deelnemer concreet en gericht een eigen studie top 5. Samen vinden we antwoord op de vraag: welke studiemogelijkheden zijn er en welke studie past bij mij?

Met hulp van de studentprofielanalyse (gebaseerd op de DiSC-theorie en op maat gemaakt voor jongeren) brengen we het persoonlijke profiel in kaart en kijken we welke studies daarbij passen. Deze zoeken we op in het studiekeuzeprogramma van Qompas.

Zo maken we in een paar uur de studiekeuze persoonlijker en makkelijker en heel concreet. Bovendien kijken we naar het carrièreperspectief van studies. De arbeidsmarkt verandert snel, daar wil je op anticiperen.

Gericht open dagen bezoeken

Met de persoonlijke studie top 5 bezoeken jongeren gericht de open dagen van universiteiten en hbo’s. Deze concrete lijst geeft rust en zelfvertrouwen en voorkomt een verkeerde studiekeuze.

Lees over de studiekeuzebootcamps.