Alternatieven voor numurus fixus

 

In Nederland geldt voor een aantal studies op HBO of WO niveau een numerus fixus of toelating.

Wat zijn je alternatieven als je ‘uitloot’ voor een numerus fixus studie? Wat zijn goede ‘parkeerstudies’ of andere interessante vergelijkbare alternatieven? Onze Studiekeuze bootcamp adviseur Carla Zwart heeft ze voor jou op een rij gezet. Er zijn meer alternatieven dan je denkt!

Klik hier voor een lijst met mogelijke alternatieve studies.

Wat is een Numurus fixus?

Numerus fixus betekent dat er een vastgesteld maximaal aantal plaatsen beschikbaar zijn. Als zich meer mensen aanmelden voor een dergelijke studie dan het aantal beschikbare plekken, geldt er een selectieprocedure. Bij een dergelijke selectie kijken onderwijsinstellingen niet alleen naar je cijfers, maar bijvoorbeeld ook naar je motivatie en persoonlijkheid. De onderwijsinstelling mag zelf bepalen hoe de selectieprocedure eruit ziet. Het wordt daarom ook wel decentrale selectie genoemd. Soms moet je een motivatiebrief schrijven of een persoonlijk gesprek voeren. Het kan ook zijn dat je een opdracht of test moet maken. Meer informatie over de aanmelding en de vervolgprocedure vindt je in deze infographich

Naast numerus fixus opleidingen zijn er ook studies waarvoor je een specifiek talent of eigenschappen moet hebben. Denk aan kunstopleidingen, sportopleidingen of studies binnen de landmacht, luchtmacht of marine. Hiervoor moet je je vaak al eerder aanmelden dan 1 mei in verband met audities of testen.

Voor al deze bovenstaande studies is er een risico dat je niet wordt aangenomen. Daarom is het slim alvast na te denken over jouw plan B. Ik help je in dit blog graag op weg met inspiratie.

 Kiezen voor een alternatieve studie

Je kunt de keuze maken voor een alternatieve studie die ook aansluit bij de loopbaan die je ambieert, maar waarvoor geen selectie geldt.

Misschien bevalt deze studie zo goed dat je hem met veel plezier en motivatie wilt afronden. Maar mocht je je alsnog willen aanmelden voor de studie van je eerste voorkeur is er geen sprake van een verloren studietijd. Je kunt hierbij denken aan de studie Animal Sciences of Medische Biologie in plaats van Diergeneeskunde. Of het volgen van de studie Ergotherapie in plaats van Fysiotherapie. Klik hier voor een lijst met mogelijke alternatieve studies.

Studeren in het buitenland

Voor sommige studies is het een goed alternatief om dezelfde studie in het buitenland te gaan volgen waarvoor geen toelating geldt, zoals diergeneeskunde of bijvoorbeeld ontwerpwetenschappen als alternatief voor industrieel ontwerpen in België. Met als bijkomend voordeel dat er geen bindend studieadvies is maar een leerkrediet en het collegegeld niet hoog is.

Plan een Tussenjaar

Misschien is het voor jou een goede optie om te kiezen voor een tussenjaar. Je kunt je na dit jaar nogmaals aanmelden voor de studie(s) van jouw voorkeur en je optimaal voorbereiden op de selectie. Je kunt bijvoorbeeld een taalopleiding doen in het buitenland of ervaring opdoen in de horeca voor de toelating voor de Hogere Hotelschool. vrijwilligerswerk gaan doen in de medische sector voor je toelating Geneeskunde of zang en acteerlessen nemen voor de auditie voor de opleiding Docent Theater. Maar je hebt ook meer tijd voor het maken je plan B mocht het toch niet lukken om aangenomen te worden.

Je vind allerlei informatie over de invulling van je tussenjaar op de site van het tussenjaarkenniscentrum en/of het bezoeken van de tussenjaarbeurs. Of volg de  tussenjaar bootcamp® om jouw tussenjaar optimaal te benutten en vorm te geven.

 

NB als je in april bericht krijgt dat je bent uitgeloot, blijf dan studielink goed in de gaten houden. Misschien dat anderen zich nog uitschrijven en er toch nog een plek voor je vrij komt!

 

Door:  Carla Zwart . Zie hier haar persoonlijke pagina