Lastig hoor, dat puberbrein

Het puberbrein

Maak een juiste studiekeuze

Ruim een derde van de studenten in mbo, hbo en wo haakt in het eerste jaar af. Verkeerde studiekeus. Over het kiezen van een opleiding of beroep moet je op tijd gaan nadenken. Liefst al op je 14e. Uit onderzoek blijkt dat het puberbrein nog niet uitontwikkeld is en het maken van lange termijn keuzes voor jongeren daarom moeilijk is.

Stoppen met je studie

Eerstejaars die hun hbo- of universitaire studie al binnen twaalf maanden aan de wilgen hangen. Je schrikt ervan maar het kan ook bij jouw zoon/dochter gebeuren. De meesten gaan daarna wel wat anders studeren, maar een relatief groot deel (22 procent op het hbo en 13 procent van het wo) houdt het uiteindelijk helemaal voor gezien.

Van het mbo is bekend dat liefst 58 procent bij de start van hun opleiding niet of nauwelijks weet wat ze er later mee willen doen. Ruim de helft van de afhakers geeft een foute studiekeuze de schuld. Die verkeerde keuzes kosten ons jaarlijks bijna 400 miljoen euro.

En kost vanaf 2015 ook jou als ouder ook geld. De basisbeurs is immers omgezet in een studielening. Ieder verkeerd gekozen jaar kost volgens het NIBUD 12.000 euro. Veel geld!

Het puberbrein

Hoe kan dat nou, vraag je je af? Op school doen decanen hun best, jij als ouder denkt mee. Je bezoekt open dagen. Is dat dan niet genoeg? Uit onderzoek blijkt dat pas tussen hun 18e en 24ste jongeren in staat zijn tot zelfreflectie en antwoord kunnen geven op brandende vragen als ‘wie ben ik en wat wil ik’.

Voor die tijd gaat het puberbrein liever voor de spanning en sensatie dan voor het verstand. Ze hebben moeite met het filteren van informatie en met het in toom houden van hun overweldigende emoties. Om van het maken van een planning en het overzien van consequenties op de langere termijn maar niet te spreken.

Tieners weten haarfijn de schuldige aan te wijzen: hun prefrontale cortex (voorste deel van het puberbrein). Die is nog niet uitontwikkeld. En laten daar nou net de vaardigheden zitten die je zo hard nodig hebt bij het maken van een verantwoorde profiel-, beroeps- en studiekeuze.

Welke-studie-past-bij-mij.nl

Het kiezen van de juiste studie begint volgens mij bij het beter leren kennen van jezelf. Bij Welke-studie-past-bij-mij.nl gaat het allereerst om vragen als: wat zijn je sterke kanten? Waar loop je warm voor? Wat kun je goed? Talenten-, interesse- en beroepskeuzetesten zijn daarbij de eerste stap.

Het stellen van vragen helpt jongeren een beter beeld van zichzelf te krijgen. Ik stimuleer ze om feedback te vragen aan ouders, vrienden en andere mensen in hun omgeving die ze vertrouwen. Deze informatie verzamelen we en is het vertrekpunt voor de volgende fase in het studiekeuzeproces.

Meer dan 1000 studies

In Nederland zijn meer dan 1000 studies. Ik merk dat veel jongeren angstig worden bij die gedachte. Overzie ik wel alles? Sla ik niet een mogelijkheid over? De behoefte om zeker te weten dat alle studies in scope zijn, is groot.

Om deze reden werkt Welke-studie-past-bij-mij.nl met het mooie systeem van Qompas Studiekeuze. Hier staan echt alle studies in. Vanuit de persoonlijkheids-, interesse- en beroepskeuzetesten maakt Qompas een vertaling naar mogelijk passende studies.

Soms komen er echter suggesties uit die niet passend zijn. Zo heb ik vaak jongeren die in een test ingevuld hebben dat ze creatief zijn. Het systeem stuurt hen steevast naar studies als theaterwetenschappen, filmacademie, etc. Studies waar jongeren zich dan vaak niet in herkennen. Samen kijken we dan verder.

Creativiteit kent namelijk meerdere kanten. Ook als marketeer moet je bijvoorbeeld creatief zijn. Samen praten we hierover, en onderzoeken we welke studies nog meer zouden kunnen passen. Juist dit keukentafelgesprek helpt hen verder.

Mijn jarenlange ervaring in de arbeidsmarktbemiddeling en opgedane kennis van de arbeidsmarkt zijn voor Welke-studie-past-bij-mij.nl van grote toegevoegde waarde.

Top 3

Ik streef er naar dat iedere jongere na een studiekeuze coachingstraject met een concrete studie top 3 de deur uitgaat. Deze studie top 3 bestaat uit studies die de jongeren aanspreken, passen bij hun talenten en mogelijk zijn qua vooropleiding.

Van deze studies worden vervolgens gericht open dagen bezocht worden, wordt informatie verzameld, verdere mogelijkheden onderzocht. Jongeren zijn er dus nog niet maar kiezen wordt zo in ieder geval overzichtelijker en een stuk minder stressvol.

Informatie

Een studiekeuzetraject van Welke-studie-past-bij-mij.nl kan individueel of in groepsvorm (studiekeuzebootcamp). De kosten van een individuele sessie zijn 149 euro (exclusief btw voor 1,5 uur). De studiekeuzebootcamp kost ook 149 euro (exclusief btw) en duurt 2 x een dagdeel.

Zie verdere informatie op de pagina werkwijze of bel met Valeri Berns 06 – 21 42 99 56.