Stoppen met je studie? Doe dat dan vóór 1 februari!

Als ouder help je jouw studiekiezer zo goed mogelijk bij zijn of haar studie. En wat als het nu niet lukt, als er een studie gekozen is die toch niet blijkt te passen. In Nederland stoppen zo’n 30% van de studenten in het eerste jaar met hun studie. Hoe is dat bij jouw kind?

Je had het zo graag anders gezien voor je kind. Jullie zijn samen naar open dagen geweest, hebben gesproken met anderen die de studie doen en toch valt de studie tegen. Of heb je dat helemaal niet gedaan en wist je studiekiezer zeker wat hij of zij wilde studeren?
Het gaat niet zo goed, de twijfel slaat toe, gaat je kind:
• Stoppen en volgend jaar een andere studie volgen
• Harder werken om het wel te halen

Kosten studie

Weet dat de kosten van studeren aanzienlijk zijn. We hebben het over zo’n € 1200,- per maand voor een uitwonende student (bron Nibud). Dus een goede keuze maken is belangrijk.

Als je kind wil stoppen dan is het goed om dit vóór 1 februari te doen. Er bestaat namelijk zoiets als de 1 februari regeling:

Krijg je voor het eerst studiefinanciering voor hbo of universiteit en stop je in je eerste jaar met je studie? Als je vóór 1 februari je studiefinanciering stopt, worden je studentenreisproduct en aanvullende beurs automatisch een gift. Er is wel een voorwaarde: je mag in hetzelfde studiejaar geen studiefinanciering meer aanvragen voor een opleiding aan het hbo of universiteit. (bron studiekeuze123)

Wat is de reden van het stoppen?

En wat dan? Welke studie past dan wel bij je kind? Hoe pakken jullie dat aan om daar achter te komen? Het is best lastig om de vinger te leggen op waarom het niet lukte.

Zo kwam Hans bij mij (Hans, 2x gestopt met studie) en hij zei:

“Ik dacht dat het aan het verkeerde niveau lag en ben toen van het hbo naar het mbo gegaan. Door de studiekeuze bootcamp® bij Jacqueline heb ik gezien dat ik behoefte heb aan structuur. Ik heb nu een studie gekozen met meer contacturen en een duidelijk studieprogramma”.

Heeft jouw student behoefte aan structuur en hebben jullie daarop gelet bij het oriënteren op de juiste opleiding? Wist je studiekiezer echt wat de opleiding inhield? Vooral in deze tijd met corona is het moeilijk of bovenal anders om informatie te verzamelen. Of is je kind eenzaam en lukt het gewoon nu niet. 

Wat de reden ook is, goed voorbereid de keuze voor de volgende studie maken is belangrijk, zowel voor het zelfvertrouwen als je portemonnee.

Hulp nodig bij het kiezen van een passende studie?

Voor alle studenten die twijfelen of al gestopt zijn, bied ik een studiekeuze bootcamp® aan. Tijdens een kort traject van 4 uur duik ik samen met de student, aan de hand van een gedragsassessment, in wat hen motiveert. Jezelf kennen is de eerste stap naar persoonlijk succes. Studenten komen gedurende hun studietijd voor veel vragen te staan. Inzicht in zichzelf helpt de student om bewuster keuzes te maken, uitgaande van eigen talenten, drijfveren en passies in plaats van externe factoren.

Dit resulteert in een positief zelfbeeld, verantwoordelijkheid voor eigen leer- en werkprestaties en groei naar zelfreflectie en zelfbewustzijn.

Met mijn brede kennis van de arbeidsmarkt, kan ik studenten inzicht bieden in wat voor mogelijkheden er zijn zowel voor een studiekeuze als daarna. Na de bootcamp heeft je student een persoonlijke studie-top-3 in handen en een concreet actieplan om nu wél de goede keuze te maken. De studiekeuze bootcamp® kan fysiek of online gevolgd worden.

Heb je nog vragen?

Je kunt me altijd bellen, mailen of appen.

Jacqueline Leemkuil

+31 (0)6 15503837
jacqueline@leemkuiladvies.nl
https://www.leemkuiladvies.nl/student/