Studenten dupe van falend studie-advies op middelbare scholen

 

Heb je vorige week de uitzending van ‘Stand van het land’ gezien over Studie-uitval op HBO en Universiteiten? Nee?

Ik zet enkele inzichten uit deze uitzending op een rij:

  • Jongeren krijgen op hun middelbare school onvoldoende en onvolledige voorlichting over studies
  • Universiteiten en Hogescholen zijn onduidelijk over arbeidsmarktperspectief van studies.
  • Jongeren hebben behoefte aan meer zelfkennis en kiezen steeds vaker voor een tussenjaar om hun zelfinzicht te vergroten.

Studenten dupe van incompetentie en marktmechnisme

 

Dit resulteert erin dat 1/3 van de studenten aan HBO en WO jaarlijks met zijn studie stopt of van studie switcht. In de documentaire wordt uitgerekend wat dit de samenleving kost. Persoonlijk maak ik me vooral druk om de incompetentie van decanen en het marktmechanisme in het onderwijs waarvan deze studenten de dupe zijn. Het zal je eigen kind maar zijn!

Studiekeuze Bootcamp: inzicht in jezelf en passende studies

 

Twee jaar geleden was dit ook precies mijn motivatie om met het ontwikkelen van mijn studiekeuze bootcamps van start te gaan. Ik voelde een enorme drive om het anders te doen. Dit kon en moest anders!

Inmiddels heb ik bijna 100 jongeren geholpen met hun studiekeuze en is de gemiddelde beoordeling van mijn bootcamps gestegen van 8,5 naar 8,7. Tijdens mijn bootcamps vergroten we zelfinzicht aan de hand van een gevalideerd gedragsassessment. We stellen een persoonlijke studie Top 5 op waarvan we de studies grondig uitpluizen. We sluiten de dag af met het maken van een concreet studiekeuze actieplan. Ook kijken we naar arbeidsmarktperspectief van studies. Mijn kennis van de arbeidsmarkt helpt daarbij. Zo krijg je vanzelf het antwoord op jouw vraag: welke studie past bij mij?

Doet jouw zoon of dochter mee binnenkort?

 

Ook de komende weken heb ik weer volop studiekeuze bootcamp voor groepen (maximaal 3 personen) gepland staan. Wil je liever meedoen met een individuele sessie? Dat kan ook! Ik kan altijd op korte termijn. Klik voor data of het maken van een afspraak.

 

Zelf de uitzending zien?  Bekijk dan onderstaande uitzending vanaf 16.50 minuten.